CANAN HOCA BİZE NİYE KIZDI?
1984'te Türkiye'de İstanbul'un en seçkin liseleri de dahil Üniversite sınavlarında en başarılı okul Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi olmuştu. 80 li yıllar boyunca bu okul başarısı her zaman spektaküler şampiyonluk getirmese de bilenler, Liseden mezun olmanın Üniversite sınavında en iyi sonuçlar almak olduğunun farkındaydı.
Vali Abdurrahmanpaşa'nın zamanın ruhuna olan sarsılmaz inancı ile şehrine emanet ettiği Kastamonu İdadisi 1885'ten bu yana kesintisiz varlığını idame ediyor.
Bugünlerin zamanının ruhu Liseyi artık Üniversite Sınav şampiyonlar liginde tutamasa da gelenekler elden geldiğince korunmaya çalışılıyor.
1980 askeri darbesini bir cümleyle anlat deseler cehennemin yolunu döşeyen iyi niyet taşları derim.
1980 Eylülü ülkenin 44 yıl sonra ancak etkisinden kurtulabileceği bazı kronik hastalıklara zemin hazırlayan bağışıklık problemlerinin de başlangıç yılı olduğu kadar 1986da Liseden mezun olanların çocukluktan çıkış kapısı olan Ortaokul’a başladığı yıllardı.
1980’de babanız Kastamonu’nun en zenglni de olsa köyde rençber de olsa ortaokulda 2 lisede 1 seçeneğiniz vardı .
Ortaokuldaki seçenek bolluğundan sonra Lise tercihi için fazla kafa yormayan anne babalar bugünün çocuklarının destansı ihtiyaç listesine nazaran sadece karnını doyurmakla mükellef oldukları evlatlarının olukbaşında başlayıp süt fabrikasında blten zamanın Kastamonu’sunda neredeyse 0 karbon iziyle İsmail Dönmez’in tereddütsüz hakim olduğu okula gitmelerini sıradan bir süreç olarak görürlerdi.
Bu şehir rutini çok az istisna haricinde 3 yıl içinde hızla neticelenecek 0 israflı bir eğitim yolculuğuydu.
Bu yolculuğun yolcuları bırakın özel okulu özel dershaneyi, özel dersin bile akıldan geçmediği kollektif bir kamusal faaliyetin parçasıydı.
Michael Jackson, Madonna, Prince, Whitney Houston, U2, Bruce Springsteen, George Michael kimdir biliyorlardı ama o kadar işte.
1983’te Kastamonu’da şeriatın ş si bile yoktu ve İsmail Dönmez’in derdi başkaydı ama kız mı oğlan mı olduğunuz forma mı takım elbise giydiğiniz kadar kullandığınız merdivenden de anlaşılırdı.
Velhasıl çay boyunda gezmenin kurallara bağlı olduğu yıllardı. Okul başarısı aracın standart paketine dahildi. Opsiyonel olanlar da azımsanmaz değildi.
Başlangıcından 41 bitişinden 38 sene sonra bile aynı kokan bu yıllara dair hikayeler o kadar sahici ki anlatmaya doyamıyoruz .
Mezuniyetten sonra ilk 15 20 sene okuldu işti evlilikti boşanmaydı çocuktu sevgiliydi derken geçen kayıtsız yıllardan sonra buluşmak tercihe değil en son ne zaman buluşmuştuk sorusunun cevabına bağlı. Buluşmak bize iyi geliyor Meriçelli hocam siz bize iyi gelmenin formülünü tahtaya yazabilir misiniz?
Konseptte olsa bize her pazar matematik anlatıp dershane yokluğunu hissettirmeyen Canan Hocayı da çağırırdık tabi ama kusurumuza bakmayın konseptinde yok. Fonda Candaroğlu İsmail beyin emaneti ve Siyami Özel’in tanımıyla “şehri bivefa” var. Gençliğimizin en güzel yıllarına da bivefa olsa da biz hakkımızı helal ettik. Siz de gönül koymayın.
Aynı kömür dumanını soluduğumuz cep telefonsuz yıllardan bu zamana getirdiğimiz şeyler bize yetti. Buluşmak bize iyi geliyor ne bir eksik ne de fazla.
Yorumlar
Yorum Gönder