SİGARA NASIL BIRAKILIR YADA 8.035 GÜN NASIL ARA VERİLİR

 


Tek bir sigaranın insan yaşamından diğer şartlar aynı iken 5 dakika çaldığı söyleniyor.

7.9.2000’den bu yana , yani tam 8.035 gündür sigara içmeyerek hayatıma 1,5 yıl eklemiş oluyorum. Dünyada insan hayatını kısaltan hatta  erkenden bitiren pek çok şey varken 22 yılda hayata eklenen 1,5 yıldan bana ne demeyecek kadar pozitif bilime inanıyorsanız sizin için “Sigara Nasıl Bırakılır”ı yazdım.

Öncelikle sigaranın fiziksel bir bağımlılık olduğunu kabul etmeniz lazım. Sigara bağımlılığının uyuşturucu bağımlılığından  farkı yok. Sigaraya ihtiyaç duyan akciğerlerinizin nikotin reseptörü alveolleri,  sürekli susayan bir ağız gibi kendisini nikotinle teselli edecek sigara dumanının beklentisi içindedir.

Sigarayı fiziksel bağımlılık olarak tanımlamak birinci ve en önemli adımdır. Sigarayı ruh durumunu teselli etmek için;  kızdığında, mutlu olduğunda, zevke geldiğinde, heyecanlandığında, endişe duyduğunda  içen herkes aslında akciğer alveollerindeki nikotin reseptörü tüycükleri mutlu ettiğini bilmelidir.

Peki akciğerimizin üzerindeki bu tüycükleri  ameliyatla aldıramayacağımıza göre biz sigaradan nasıl vazgeçeriz. Tüycükler gayet küçük yaşam formlarıdır . Tek bildikleri alıştıkları sigara dumanından maksimum hazzı bedene taşımak.

O zaman sigaradan vazgeçmenin ikinci ve en önemli adımına geçebiliriz. Sigarayı fiziksel olarak bırakmanın imkansız olduğunu bilmek ikinci adımdır. Buna çaba göstermek insanın kendi vücuduyla, daha doğrusu vücudunun bir bölümüyle kavga etmesi demektir. Sigaraya olan fiziksel ihtiyacın hiç bitmeyeceğini anlamak olmazsa olmazdır.

Sigaradan kurtulmanın üçüncü ve en önemli adımı sigaradan vazgeçmeyi istemektir. Buna “sigara içmemeyi istemek” demek daha doğru bir tanım olacaktır. Sigara içmemeyi istemediğiniz takdirde sigarayı içmeye devam edersiniz. Sigarayı içmemeyi istemek sigaradan kopuşun üçüncü ve en zor adımıdır.

Sigara içmemeyi istediğiniz takdirde sigara içmemenin dördüncü adımına ulaşmış olursunuz. Dördüncü adım sigara içmeme adımıdır. Bu adımda yapmanız gereken tek şey sigara içmemektir.

Dördüncü adım aslında tek bir adım değildir. Ancak üçüncü adımı geçtiyseniz kesinlikle bu tekrarlayan adımlar sizi sonuca ulaştırır. Önemli olan üçüncü adımı geçmektir. Sigara içmemeyi isteyen bir kişi için sigara içmeme adımı 1 saatten (benim için şimdilik) 22 yıla kadar sürebilir.

1 saat 1 gün 1 hafta 1 ay 1 yıl gibi süreler dördüncü adımın tekrarlayan periyodları olarak karşınıza çıkacaktır. Burada önemli olan yılmamak ve her başarısızlıkta tekrar başlamaktır.

Dördüncü adım ile beraber beşinci adım gelir. Bu adım sayım adımıdır. Dördüncü adımda ne kadar kaldığınızı beşinci adımda sayarsınız. Beşinci adım dördüncü adımın ne kadar sürdüğünün gün bazında sayılmasından ibarettir. Benim bugün itibariyle sigara içmediğim gün sayısı 8.035’tir. Tek bir sigara bile içersem bu sayı tekrar baştan başlayacak.  

6. adım sigara içmek yerine yapacağımız şeylerdir. Bu adımda hiçbir şey bulunmaz. Sigara içmediğimiz zaman yapacağımız ekstra hiçbir şey yoktur.  2.adımda açıklamıştık. Sigara fiziksel bir ihtiyaç olduğu için sigarayı bırakmak fiziksel bir eşyayı yerine koyarak olmaz. Sigarayı nikotin sakızıyla, nikotin bandıyla, kuruyemişle  bırakmak Angelina Jolie’yi Ayşen Gruda ile yada Brad Pitt’i Ciguli ile aldatmaya benzer. En kısa sürede Angie yada Brad’e koşarak dönersiniz.  Bununla beraber su içmek ve şekersiz sakız çiğnemek sigaranın yerine bir şey koymak manasına gelmez. Ayrıca eğer çay seviyor ve bu zamana kadar şekerli içiyorsanız, çayda şekeri bırakmak için sigarasız günlerden ideali yoktur.

7. adım krizle mücadeledir. Sigara içmemenin günlük haftalık aylık 1 yıllık 3 yıllık 5 yıllık 10 yıllık ve 22 yıllık krizleri olacaktır. Fiziksel yoksunluk fiziksel krizlere yol açacaktır. Süre uzadıkça fiziksel etkinin azalacağına kuşku yok. Ama ilk süreçlerde  mutsuz edilen nikotin reseptörü alveoller size ağır bedel ödetecektir. Bu durumda direnç gösterip 2 . adımın sonuna geri dönmemek önemlidir. Herşeyden önce sizin canınıza okuyan sigaranın neler yaptığını bu aşamada anlamanız gerekir. Elinizde aslında bir canavar tutuyorsunuz.

Sigara krizi gerçek bağımlıların fiziksel olarak yoksunluk belirtileridir. Kişiden kişiye değişse de akciğerinizin size ait olmadığı hissi, kocaman tüylü bir ayvanın yanaklarınızı doldurduğu gibi tuhaf hisler söz konusu olacaktır. Bunlarla mücadele etmek ve sigara içmemek aslında sigarayı ne kadar istemediğinizi size gösterecektir.

Sigaradan vazgeçmenin 8. ve son adımı o gün geldiğinde o bir tek sigarayı yakmamaktır. O gün çok mutlu, çok mutsuz, çok endişeli, çok duygulu, çok hüzünlü, çok tuhaf, çok güvenli, çok güvensiz hissediyor olabilirsiniz. Rakının, biranın, şarabın sizi en mutlu ettiği anın sigaradan bir nefes çekmek olduğuna eminsinizdir. İşte o gün sigara içmediğinizde ve sonrasında yine içmediğinizde 5. Adıma yani saymaya devam edebileceksiniz.

Unutmayın sigara içtiğiniz gün sayacı en baştan başlatırsınız.

Sigara zevkli bir şeydir. Buna kuşku yok.  Ama hayatta sigaradan zevkli çok daha fazla şey vardır.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

EPİLOG

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum