KAYNAK : HAYATIN BİTİŞİ BAŞLANGICIDIR


 

İnsan akıllı bir canlı olmanın bedelini öleceğini bilmekle ödüyor. Bu bedel son yüzyılda daha da arttı. Stoacılar asırlar önce öleceğiniz için üzülmeyin siz varken  ölüm; ölüm varken siz yoksunuz diyerek teselli verdiler   . Oysa onlar için ölüm hiçbir zaman tarihi ve anı belirsiz olmanın ötesine geçmemişti.

Bilgi devrimi ve aydınlama çağı pek çok şey gibi ölümün de sırlarını açığa döktü. En amansız hastalık olan Kanserin bir insanı yaklaşık olarak ne kadar zamanda alacağı neredeyse takvim kesinliğinde bilinebiliyor.

Yaşlı  yada genç olsun ölümün mukadderliğine dair bilgi sahibi olmanın insanı çıldırtmaması zor. Ölümü bir treni bekler gibi beklemek, ümidi kaybetmek,  hastalar  ve onların sevenleri için bir 21.yüzyıl çilesi oldu.

Aronofsky’nin Kaynak’ta karşımıza koyduğu hikayenin üçboyutunun birincisinde ileri derecede kanser olan karısını hastalığın pençesinden çıkarmaya çalışan araştırmacı doktorla tanışıyoruz. Maymunlar üzerindeki deneyin karısının ölüme koşuşundan, onu ölüme taşıyan virüsün hızından daha çabuk sonuca ulaşacağına inanıyor.  Ölümün hastalıkların sonucu değil bizatihi bir hastalık olduğuna inanıyor. Karısına olan aşkı onu bilim adamı sorumluluklarını unutmaya zorluyor. Deneyleri kuralsız biçimde hayata geçiriyor,  ne olursa olsun hastalığı yeneceğine inanıyor.

Hastalıkla boğuşan karısı ise filmin diğer boyutlarını bize anlatan bir hikayeyi yazıyor. Ölüm ona göre hastalık değil. Tam da tersine ölüm yaratılışın bir parçası. Kocasının giderek çılgınlık düzeyine varan ölüme karşı isyanı onda tevekküle ve adeta Mevlana’nın tanımladığı vuslat beklentisine dönüşmüş durumda.

Bunun için el yazısıyla kaleme aldığı defterin sayfalarında anlatılan paralel hikayeleri takip etmemiz gerekiyor.

Hikayenin bir boyutunda hayat ağacı ile gezegenler arası yolculuğunu sürdüren gezginimiz var. Onun hayali ağacının ona sonsuz hayatı bahşetmesi. Yıldızların arasında şeffaf bir topun içinde büyüyen ağaçla yoluna devam eden gezginimiz ağacın ona sağlayacağı sonsuz ömrü beklemektedir.

Diğer tarafta Maya İmparatorluğunun Kutsal ormanlarının en derininde saklı hayat ağacının peşindeki İspanyol kaşif ise bu yolculuğunu Engizisyon Rahibinin baskısının altında ezilmekte olan Kraliçe İsabel’e adamıştır.  Engizisyon içinse Mayalar inançsız kafirlerdir. Hayat ağacını bulmak ve onunla kraliçeyi ezen baskıyı azaltmak kaşifin hayalidir.

Karısına çare arayan koca, yıldızlar arasında sonsuz hayat arayan gezgin ve ormanların derinliklerinde kutsal ağacı arayan kaşif gerçekte aynı kişilerdir.

Çare  umulan modern ilaç şimdi Guatemala sınırlarındaki Maya ormanlarının derinliklerindeki bir ağacın yapraklarından elde edilmiştir. Önce denek maymununu gençleştirir ama hastalığına iyi gelmez. Tümör  ne büyümüş ne de küçülmüştür. Virüsün koşusu ise hızlıdır. Hastayı dünyadan alır . Tam o sırada maymunun iyileştiği haberi ulaşır . Belki zaman yetse karısına da iyi gelecektir keşfedilen bu yeni ilaç ama zaman buna yetmemiştir.

Diğer yanda hayat ağacı ile yapılan gezegenler arası yolculuk bir yıldızın son durağı olan bir kara delikte büyük bir patlamayla son bulur.Tam da Mayaların mitolojisindeki hayata başlangıç veren patlama gibi.  İspanyol savaşçı ise büyük çabalarla ulaştığı hayat ağacının usaresi ile sonsuz hayata kavuşacağını sanır ama sonsuz hayat hiç de onun umduğu gibi değildir. İçtiği özsu onu sonsuz hayat ağacına dönüştürür .

Bu gerçeküstü masalı Clint Mansell’in müzikleri ile birlikte izlemek hayata dair algılarımızı yeniden kurmaya kafi geliyor.

Son İnsan /Kutsal Dehşet!/Hayat Ağacı/ Benimle kal/ ÖlümBir Hastalıktır/ Şibalba/ İlk Kar/ Bitir şunu/ Ölüm Huşuya Giden Yoldur/ BirlikteSonsuza Dek Yaşayacağız

Bu 10 şarkıyı filmden filmi ise bu şarkılardan ayrı hayal etmek olanaksız.

 Mevlana’nın dediği gibi Ölümün Sonsuzlukla Evliliğimiz olmasının renkli, şiirsel ve yakıcı anlatısıdır Kaynak.


Kendinize yapacağınız iyilik hiç ölmeyecek gibi yaşamanız gereken bu hayatın varlık sebebinin ölümün bizzat kendisi olduğunu anlamanız olmalı.


Hayatın sonsuz döngüsünün başlangıç ve bitiş noktasının aynı olduğunu anlamak zorundayız. KAYNAK tek ve her şey orada başlıyor ve bitiyor çünkü.

 

 

 

 

  

Yorumlar

  1. Çok sevdiğim bir yönetmenin çok sevdiğim bir filmidir. Değerli yorumlarınızı okumaktan keyif aldım Çağatay Amcacığım :) Yazılarınızı merakla bekliyorum ve devamının gelmesini bekliyorum. You do,you will :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

POPÜLER YAYINLAR

SİGARA NASIL BIRAKILIR YADA 8.035 GÜN NASIL ARA VERİLİR

EPİLOG

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum