HAYATIN MUCİZESİ

 


“Bir tarihsel dönemin değişikliği her zaman kadınların özgürlüğe doğru ilerlemesine göre belirlenir, çünkü insanal doğanın hayvanlık üzerindeki zaferi kendini en açık biçimde işte burada, kadının erkek ile, güçsüzün güçlü ile ilişkisi içinde gösterir. Kadının kurtuluş derecesi, genel kurtuluş derecesinin doğal ölçüsüdür.

Kutsal Aile-Karl Marx-Friedrixh Engels

 

Önce Konya’dan geldi haber. 12 ve 17 yaşında iki kızınıkatleden baba polise teslim olmuş. Gerekçe : Namus. Sonrasında Diyarbakır. 17 yaşında kız gece uykusunda öldü. Anlaşılıyor ki Babası elleriyle boğmuş.

Bir sonraki haber nereden gelecek bilmiyoruz.

Memleketin bundan sonra hangi köşesinde narin bir beden daha  hoyrat ellerin kurbanı olacak. Son bir nefes almak için gökyüzüne bakan gözler  kısılacak. Ferleri sönecek.

Bunlar bu ülkede ne ilk ne son.

Dünyada doğuya gittikçe artan  baskıların kurbanı önce kadınlar sonra çocuklar ama her zaman ve en çok “kadınçocuklar”.

Kutsal Ailenin kalın demirleri ardında olup biten her şey ayrıcalıklı. “Erkekbaba” namus kavramına kilitlenmiş bir füze misali etrafındaki her şeyi herkesi yok etme hakkını kendinde görüyor.

Hapiste bile “namus” üzerine işlenen cinayet takdire tabii. İlgiye ve anlayışa mazhar.

12 yaşında ölen kızları görünce insan 6 yaşında gelin edilen çocukları şanslı buluyor. Evlendirmesek öldürmek zorundayız!

Bu kaderin ülke için sıradanlaşması, bu haberlerin ardından milyonların sokaklara dökülmemesi bizi delirtmiyorsa kendimizi bari  filmlerle avutalım.

Bakın dünya da farklı değil diyelim. Hatta o kadar ileri gidelim ki Avrupa’da da bunlar oluyormuş diyelim.

Tek farkla aradan 160 yıl geçmiş .  

1860’ların başında İrlanda’dayız.

İrlanda büyük kıtlık pençesindedir.  Yine de bu kıtlık günlerinde küçük bir köyde bır kızın yarattığı mucize köy halkını heyecanlandırmıştır.  Bu kız kıtlık günlerine yakışan bir mucizenin parçası olmuştur. Yemek yemeden yaşamanın sırrına ermiştir.

Bu mucizenin arkasında bir sahtecilik olup olmadığını anlamak için bir hemşire ve bir rahibe görevlendirilir. Bu ikisi dönüşümlü nöbet tutacak, kızı gözlemleyecek yemek yeyip yemediğini anlayacaktır.

Biz filmi hemşirenin penceresinden takip etmekteyiz. Kırım’da savaşın zorluklarını yaşamış hemşirenin günün tıbbi bilgi ve pratikleri ile anlamaya çalıştığı bu olağanüstü durumu birlikte çözmeye çalışıyoruz film boyunca. Kırım Savaşı bizim açımızdan tarafı olduğumuz bir mücadele olduğu için ne kadar önemli olsa da dünya için önemi de Florence Nightingale’in modern hemşireliğin temellerini atmasıdır.

İrlanda köyünün 160 sene öncesi ile bugünün Türkiye’si hakkında benzerlikler az değil. Dinsel taassup ve bilimin gerçekliğine karşı dini açıklamalar getirme çabaları sürekli karşımıza çıkıyor.

Hemşirenin durumu sağlık açısından ve bilimsel bakış ile anlama çabası dine  ve inanca karşı bir saldırı olarak algılanıyor.

1860’ların başında bu tartışmaya çok şaşmıyoruz elbette. Bizi asıl dehşete düşürmesi gereken 2022 Türkiye’sinde şiddete  dinsel kılıf bulan  toplumsal yapı ve ondan nemalanan politik iktidar.

Hikayenin derinlerinde ise sadece inancın taassubu yok.   İnancın , ailenin yani kutsal ailenin arkasına saklanmış  günahlarla da yüzleşiyoruz. Üstelik günahın kurbanı olan kadın çocuklar günahın kefaretini de ödemek zorunda. Günah işleyen erkeklerin cehennemden çıkış bileti de kendilerini feda etmeleri gereken kadınların ceplerinde durmaktadır.

Bu insafsız planlamanın sadece bir filmin senaryosunda ve geçmişe dair olması içimizi ferahlatmıyor.

Yaşadığımız ülkenin bir bölümü de zamanı ters yönde çevirmeye azmetmiş bir aklın dinselliği, kolektif baskının bir aparatı haline getirmesinin altında eziliyor.

Dünyada kadınların en az çalıştığı ülkeler arasında olmanın siyasal meyvesinin tadından vazgeçmeyenler için bunun anlamı çok yönlü bir nitelik taşıyor.

Türkiye’de yok olan gencecik  kızlar sosyolojik bir pandeminin kurbanı aslında. Ve bu pandemi maske giyerek değil maskeler sökülerek yok edilebilecek.

Siyasallaşan dinin ve toplumsal önyargıların maskesini sökmek bu ülke için sağlıklı bir topluma ulaşmanın tek çaresi ve çıkış yolu olacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

EPİLOG

SİGARA NASIL BIRAKILIR YADA 8.035 GÜN NASIL ARA VERİLİR

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum