FUTBOL DÜNYADAKİ EN GÜZEL ŞEYDİR

 


Arjantin Hollanda’yı penaltılarda Van Gaal’in Weghorst’a ilk penaltıyı attırmama inadı ile (benzer bir salaklığı Tite de Neymar’a attırmayıp yapmıştı) yenerken tribünde göbek atan Mario Kempes benim hayatımda dünya kupasını canlı kaldırdığını gördüğüm ilk takım kaptanıydı.

Mario Kempes iyi bir golcüydü ama adına kupayı havaya kaldırdığı 78’in Arjantin’in hatıraları hiç de parlak değildi.

Arjantin o yıllarda akıllara bir askeri darbe ülkesi olarak kazınmakla kalmamış turu geçerken ihtiyaç duyduğu averajı kendisi gibi cunta ülkesi Peru’ya 6 gol atarak ( google’a bakmadan yazdım) sağlamasıyla da kötü duygular uyandırmıştı.

O dönemde Peru’nun diktatörü Arjantin’in diktatörüne takımı aracılığıyla saygılarını gönderdi diye düşünülmüştü.

Tam 44 yıllık bu hikayeyi Kempes’i tribünde görünce akla getirmek gayet normal.  Kempes tribünde olmasa da “futbol asla futbol değildir”ciler için 2022 Dünya Kupasında malzemeden bol bir şey yok.

En başta kışın ortasında (nerede o eski kışlar ) Katar’ın çölüne dünya kupası verilmesine borçluyuz. Katar’ın Yunanlı Sosyalist vekili ayartıp kendi adına rüşvet karşılığı iş yaptırdığı ayyuka çıkmışken Katar savunusu yapacak değilim. Yine de akılda tutmak lazım Katar sadece statları yaptı oyunu futbolcular oynamaya devam ediyor.

Cuntanın Arjantin’ine kupa düzenleten FIFA Katar’a düzenletmese şaşardık zaten.

Bu arada bundan sonraki ahir ömrümüzde bir başka çöl ülkesinde kupa görmeyiz ama olimpiyatlar için söz veremem.

 

Peki ne yapacağız?

Batının teknolojisini alıp Kültürünü reddeden Katar’da yapılıyor diye futbola mı küseceğiz? Bizde de papağanların en sevdiği cümle bu değil midir. Teknoloji :Yes Kültür :NO

53 yıllık dünya sakini 47 yıllık Beşiktaşlı ve 44 yıllık Dünya Kupası takipçisi olarak  Arap'a kızıp İnönü Stadı'nı mı yakalım?

Ben tam da tersini düşünüyorum. Katar kupası özellikle benim için harika bir deneyim. 78 ilk kupam olsa da 82’nin yeri ayrıdır ve Brezilya’nın Hırvatistan’a elenmesinde gören gözler için İtalya-Brezilya 82 maçından çok ibretler vardır.

Brezilya’nın elenmesi bana sadece o epik maçı değil İspanya ve Portekiz’in elenmesi ile beraber yine 82’den Avusturya-Almanya işbirliğini anımsattı. Cezayir’i yemek için işbirliği yapan "iki devlet tek milletin" bu haliyle, İspanya’nın bir taşla iki kuşu vurup hem Almanya’dan kurtulup hem tabelası zayıf Fas’ı çekmek için Japonya’yı bir zamanların Macaristan’ına dönüştürmesine benzemediğini  iddia edebilir miyiz. Hadi Almanya’yı yendiğin maç o 100 maçtan 1’iydi. İspanya’yı ve Almanya’yı aynı turnuvada yenen Japonya olasılığı 100*100 ün 1’e oranı olabilir ancak. Portekiz de Brezilya da işlerini gördükten sonra grupta 3.maçlarını gazozuna oynamadılar mı sanki?

Ben 3ü de elensin istedim. 3ü de elendi. Hele Brezilya’nın Hırvatistan’dan yediği golü yemeden 1 dakika önce telefonda görmeme ne demeli? Bu tam bir Twilight Zone/Alacakaranlık Kuşağı hikayesi oldu benim için.

Üstelik bu kupanın başından beri Türkiye’nin en "iyi/lirik/entellektüel" spor yorumcusuna telegramdan duygu ve düşüncelerimi anlatıp ondan da (vakti oldukça) yanıt alarak ilerliyorum.

Yaptığımız muhabbetlerde kimler yok ki  : Avustralya ve St Pauli kaptanı  Irvine  , Turnuvada saçmalamalarıyla bizi bezdiren TRT spikerlerine rağmen bir yıldız gibi parlayan Onur Şahin, Bana yaşlı gelen Atiba, Mehmet Ayan; Rigobert Song, ABD’li Zimmermann, Uğur Dündar, Polonyalı Zielinski, Tardelli, Bask’lı kaleci Unai , Louis de Funes, Altınordu, Nico Willams, Abubakar, Anguissa, Choupo Moting, Lİvakovic  , Lovren, Korenin Hocası Bento, Miloseviç, Tadiç, Mİtroviç, Tesla, Yugoslavya, Belgrad, Geert Mak, Karl Sherro, Souttar, Dybala, Louis Enrique, Gavi, Nebati, Çiller, Napolyon, Danton, Valdir Perez, Richarlison, Falcao , Cerezo, Socrates, Zoff,Vialli, Serginho, Juranovic,Weghorst,Saiss.

Böyle güzel muhabbetin döndüğü bir kupa  içi kötü söz edilir mi?

Futbol asla futbol değildir ve aynı zamanda Futbol sadece futboldur. 2022 dünya kupası yorumcu dostumla hem fikir olmasak da bana göre Şampiyonlar Ligi 2.0’dır.

Sevilla, Arsenal, Tottenham, PSG , Juventus, Ajax, Borussia, Chelsea, ATM, Real , Uni ve City, Bayern , Barca 11 lerinin hemen tamamı burada sahadadır. Oynayan futbolcuların yarısı 5 büyük ligin oyuncusudur.

O zaman dünya kupası Katar’dan büyüktür. Katar’dan nefret futbol aklının önüne geçmesin.

Peki bundan sonra ne olur?

Madem rol modelimiz 82 İtalya. Brezilya’yı yenen şampiyon olur diyebiliriz. Hırvatistan şampiyon olur mu? Bana kalsa iyi de olur.

Ne demiş Slaven Biliç :

“Kadınlara en büyük saygımla, 

                                           yazının Başlığına bakın"

 

 

-         


Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

EPİLOG

SİGARA NASIL BIRAKILIR YADA 8.035 GÜN NASIL ARA VERİLİR

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum