KRALLIK 3 : HERKES HAK ETTİĞİNİ YAŞAR


 

Krallık 3. Bölüm sırların yavaştan açığa çıkmasına şahit olmamızı sağlıyor.

Hastanenin temelinin olduğu bataklıktaki kumaş ağartıcıları her bölümün girişinde bize kendisini anımsatır. Bu işin bünyelerde bıraktığı ağır tahribatın Krallık’ın kökenindeki uğursuzluğa delalet ettiğine dair kuşkı duymuyoruz.

Moderniteye geçişin ayak sesleri duyulurken insanlık keşfettiği kimi icatların aslında sağlığına ne denli ağır hasar verdiğini çok geç anladı. Gerçi bugün bile kumaş beyazlatma işleri hala insan sağlığı için oldukça kötü koşullarda yapılıyor. Ancak 100 yıldan da geriye gittiğimizde işlerin çok daha acımasız ve gaddarca koşullarda yapıldığını düşünebiliriz.

Diğer taraftan bu acı dolu faaliyetin mağdurlarının yok olan hayatlarının yanında küçük bir kızın da bir tıp insanın hırslarına kurban gittiğini anlıyoruz.

Belli ki kumaş ağırtmada kullanılan kimyasalların insanlar üzerindeki etkileri de deney konusu olmuş. Talihsiz küçük kızı derin acılar içinde yok oluşa sürükleyen bu deneylerle de yetinmemiş o zamanın hırslı doktoru. Bir de bu neticeyi gelecek nesillere de aktaracak şekilde ölü bedeni bir cam fanusun içinde huzurdan mahrum bırakmış.

Kadersiz kızın ruhu bedeninin saklandığı hastanenin koridorlarında boşa dolaşmıyormuş meğer.

Sırlardan birincisi böyle açığa çıkarken yine bir tıbbi hırsın beklenmeyen bir sonucu ile yüzyüze gelmekte gecikmiyoruz.  Bu defa üçüncü bir bedenin değil bizzat hırsına yenik düşen doktorun risk altına girmesiyle karşılaşıyoruz.

7 ölümcül günahtan biri olan hırsa yenik düşen doktorumuz hayatını adadığı hastalığın kurbanı konumuma gelir. Yine de etik kaygıları en üst düzeyde olan doktorun anesteziden hemen önce ettiği şu sözler hırsının aklının önüne geçmediğine delil gibidir : eğer bu ameliyattan sağ çıkamazsam bu benim kendi arzumun sonucudur ve bedenimi tıbbın hizmetine adamakta tereddüt duymuyorum.

Bu sözlerle kendini riske atan doktorumuzun bir yandan da hikayenin  ruhçu karakteri olan hastane hademesinin annesiyle kesişim kümesine sahip olduğunu da öğreniyoruz. Doktorun babasıyla magazin dergilerine çıkacak denli popüler bir aşk ilişkisi yaşayan yaşlı kadının bu bağının başka ne anlamlara geleceğini merak ediyoruz.

Hikayenin bir diğer karanlık boyutunda ise hamile doktorun bebeğinin ne tür bir ucube olduğuna dair kuşkular zihne yerleşiyor. Ultrasondan kaçan tuhaflıklar sadece dikkatli bir çıplak göze görünen detaylarda saklı. Doktorların giderek tıbbi aletlerin mahkumu olmasına bir gönderme gibi bu durum.

Parapsikolojik boyutta bunlar olup biterken gündelik yaşamda ise en önemli gelişme uzman doktorun ameliyat hatasının etrafında dönüyor. Tıbbi hatasını denetimden gizleme peşindeki doktorumuz için bu kolay görünmüyor. Arşive gizlice girerek belgeleri tahrif etmek isterken onu bu zor durumda biraz daha silkelemek isteyen asistan doktorun tuzağına düşüyor. Sonrasında bir çıkış fırsatı önüne kadar gelse de endişe ve panik ona bu fırsattan yararlanma imkanı vermiyor.

Uzman doktorun başının derin bir belada olduğunu söyleyebiliriz. Bu beladan kurtulma yolunda gözünün pek bir şey görmediğini hatta karşısına çıkan ruhları dahi önemsemediği anlaşılıyor. Diğer yandan kendi önerisini etik bir bakışla yorumlayan doktorun hasta karaciğeri kendine nakletmesine ise en çok o karşı çıkıyor.  Pragmatik ve bilimin gücüne inanan biri için bu tepki  normal aslında. Uzman doktorumuzun krallıkta aklı ve pozitif bilimi son nefesine dek korumakta ve kollamakta kararlı olacağını da bu vesileyle anlamış oluyoruz.

Hikayenin bir diğer parçası olan genç doktor adayı ise bir diğer ölümcül günah olan şehvetin peşinde kendini kabuslara teslim etmeye devam ediyor. Bu kabusların dozu giderek artmaktadır ve doktor adayı için işler hiç de iyiye gitmez.

Bütün bu karmaşık ortam içinde başhekim ise odaklandığı halka ilişkiler faaliyetinin sorunları çözeceğine  derin bir inanç içindedir. Pediatri servisinden alınan resimlerin hastane duvarlarını süslemesini gururla anlatırken bu resimlerden birinin dehşetin resmi olduğunu ise tabii ki göremez.

Krallığın çürüdüğünü kralın  anlamasına olanak yoktur.

 

 

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

EPİLOG

SİGARA NASIL BIRAKILIR YADA 8.035 GÜN NASIL ARA VERİLİR

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum