DÜNYANIN HABERLERİNE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

 


Dünya’nın Haberleri Tom Hanks’in sarışın bir Kızılderili(!) çocukla Amerika’nın derinlerindeki 1000 km’ye varan yolculuğunu anlatıyor. Hikaye Amerikan iç savaşı henüz bitmişken savaşın yenik Güneyinin en yeniği olan Teksaslıların ülkesinde  geçiyor .

Yenik savasçılardan Yüzbaşı Kidd yenilgiyi hazmetmiş ve savaşmaktan yorulmuştur, Tuhaf bir iş bulmuştur kendine. Kasabaları gezen bir haber sunuculuğudur işi. Yerel ve ulusal gazetelerden derlediği haberleri farklı kasabalarda okur. Gazete okuyacak zamanı, parası ve belki de eğitimi olmayan insanlar bir tiyatro düzeninde takip ederler bu zamane  “Anchor”unu.

İşine saygılı bir  insan olarak traşını ve boyun bağını eksik etmez Yüzbaşı ve toplanan ahaliyi haberlerle bilgilendirir.

Radyonun bile henüz keşfedilmediği bir çağda insanların dünyaya açılan kapısı gazetelerdi. Gündelik yaşam derdindeki bu insanların dünyada olup bitene dair bilgi açlığını doyurur bu faaliyet.

 İnternetin pabucunu dama değil uzay boşluğuna attığı gazetelerin, altın değil pırlanta çağında böyle bir hizmetin bedeli hiç de az değildir.

Yürüyen gazetemizin hayatına bir tesadüf eseri görünümü alman konuşması Kızılderili bir ufaklık katılır. Vicdanlı Yüzbaşı için bu tuhaf kızın hayatını kurtarmak bir misyona dönüşür. 

Ufaklıkla Yüzbaşının uzun yolculuğu mesleğin icrasına engel değildir. Hatta ufaklık bir süre sonra ısındığı bu tuhaf baba/dede arası kollayıcının asistanına da dönüşür. 

Vahşi batının yavaştan ehlileşmeye başladığı yıllara gelsek de orman yasaları hala geçerlidir. Savaş artığı yolsuzlar küçük sarışından nema bulmak için ortalığı İyi Kötü Çirkin sahnesine çevirirler. İyiler birlikte çalışır ve kazanır.

İyi kötü kavgası sadece eski zaman western klişeleriyle yer almaz. Hatta hiç de eski zaman gibi olmaz İyi Kötü kavgasının  bu tasviri . 150 sene önceden değil sanki bugünden hatta bizim buralardan bir hikaye gibidir filmin anlattığı sahne.

Ben News of The World’u tam da Amasra patlamasının ertesi gününde izledim. Bu filmden  maden kazasına bir teğel çıkacağını ummazdım. Ama teğel değil sımsıkı bir bağdı gördüğüm:

Yolculuğun bir noktasında bufalo ticaretinin merkezi olan bir kasabaya yolları düşer kahramanlarımızın. Bu şehrin tek bir sahibi vardır ve tüm şehir bu adamın zenginliği için çalışmaktadır. Erath’ın zengin hakimi Farley; gücünün bu yürüyen gazete aracılığı ile halka bir kez daha duyurulmasını parlak bir fikir olarak görür. Yüzbaşıyı sahneye çıkarır ve ondan gazeteleri değil kendi bastığı Erath gazetesini okumasını ister.

Yüzbaşı bu propaganda broşürüne bir göz atar ve işin aslını anlar ve şöyle seslenir topluluğa :

"Bu yazılanların hepsi Bay Farley’i ve onun işlerini anlatıyor ve ortada bir haber yok. Ben size gerçek haberleri anlatmak için buradayım"

Ve Amasra’da 41 canın yok olduğu günün hemen ertesinde duyulduğunda tüyleri diken diken edecek şu cümlelerle seslenir :

Siz burada Erath’da bufalo işiyle  uğraşıyorsunuz.  küçük KeelRun kasabasında ise geçim kaynağı kömürdür. Ve burada yazana göre bu kömür madenindeki  30 madenci labirent gibi şehirlerinin altında yayılan bu madene girip hayatlarını kazanmaya çalışırlar. Ancak birden bir patlama ve yangın bunlardan önce 12sini yok eder. Ardından 7’si daha yangına yenilir. Ben size geri kalan 11’İnin kaderin çarkına karşı nasıl mücadele ettiğini  anlatacağım.

İşte tam burada gidişattan huzursuz olan Farley devreye girer ve Yüzbaşı’yı susturmak ister. Yüzbaşının buna niyeti yoktur ve dinleyiciye sorar propaganda mı gerçek mi duymak istersiniz : Cevap bellidir. Halk gerçeği ister.

Ve Yüzbaşı bu 11 adamın o karanlık madendeki alevden kurtulmak için nasıl mücadele ettiğini anlatır.

Bundan sonrasını  ve Farley’in Yüzbaşıyı yok etmek için çabalarını tahmin edebilirsiniz.

Daha fazla filmi anlatmaya gerek yok. Hemen her Hanks filmi gibi kahramanlar için mutlu sonla biten bu filmin 1870’de geçen hikayesinin 2022 Türkiye’sinde bu denli tanıdık olması ise herhalde Hanks’in filmografisinden  daha fazla sebebe bağlı.

İnternet haber alma özgürlüğümüzün tehdit altında olduğu, madenlerin kaderin yangınına terk edildiği 2022 Türkiye’sinde dünyanın haberlerine ve bu haberleri anlatacaklara her zamandan çok ihtiyaç duyuyoruz.

Haberin habercinin kıymetini anlamak bunun medeniyetteki değerini görmek için film seyretmenize belki gerek yok ama hala anlamadıysanız oturun bir de bu filmi izleyin.

 

 

 

 

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

EPİLOG

SİGARA NASIL BIRAKILIR YADA 8.035 GÜN NASIL ARA VERİLİR

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum